Als we Wikipedia mogen geloven, staat er op protestantse kerken meestal een ‘weerhaan’, en op katholieke kerken doorgaans een kruis. Maar is dat zo ook in Pelt? Wij namen de proef op de som, en gingen eens op de hoogte van de haan (of het kruis) kijken … En als we daar toch waren, keken we graag met de haan mee in het rond …

We zijn vandaag bij de laatste Pelter kerk aanbeland, en het evenwicht is hersteld. Want op de Sint-Monulphus en Gondulphuskerk van Sint-Huibrechts-Lille staat een haan, waardoor we dus 4 kerken met, en 4 kerken zonder haan hebben. Reeds in de 11e of 12e eeuw stond hier al een kerk, maar die werd -tig keer verwoest of afgebroken, waarna er een nieuwe werd gebouwd. De huidige kerk werd ingewijd in 1919. De toren werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar tegen 1953 was de kerk weer volledig hersteld.

Meer foto’s