Als we Wikipedia mogen geloven, staat er op protestantse kerken meestal een ‘weerhaan’, en op katholieke kerken doorgaans een kruis. Maar is dat zo ook in Pelt? Wij namen de proef op de som, en gingen eens op de hoogte van de haan (of het kruis) kijken … En als we daar toch waren, keken we graag met de haan mee in het rond …

Eindelijk, we vinden nog eens een haan, en die staat op de kerktoren van Neerpelt-centrum. In de 13e eeuw werd op deze plaats een stenen kerk gebouwd, deze verving een houten kapel. In de 16e eeuw werd dan de nog bestaande toren bijgebouwd, maar in 1619 werd die tijdens de Tachtigjarige Oorlog in brand gestoken, om 3 jaar later hersteld te worden. Om de paar honderd jaar werd er vervolgens wel iets bijgebouwd, maar in 1900 brak men alles af, en kwam er een nieuwe kerk, die in 1905 werd ingewijd. Oh ja, het gaat om de Sint-Niklaaskerk!

Meer foto’s