De Vlaamse Milieumaatschappij bracht enkele dagen terug een 100 pagina’s dik ‘Riviercontract van de Dommel’ uit, een studie over hoe het risico op wateroverlast én droogte kan beperkt worden en er tegelijkertijd een betere waterkwaliteit én beleving komt. Maar liefst 46 actiepunten worden toegelicht, en punten 18 en 19 gaan over de Eindergatloop. Deze waterloop komt via Lommel Pelt binnen, en loopt eigenlijk naast het kanaal. Vaak – bij overvloedig water – is er het probleem dat deze loop over een aanzienlijk traject is ‘ingebuisd’, vandaar het actiepunt om deze terug zo veel mogelijk open te leggen.

Wij volgen alvast het traject van de Eindergatloop, vanaf het moment dat die Pelt binnenstroomt (aan de fabrieken van Nyrstar), tot aan ‘de duiker’ aan de achterkant van de atletiekpiste van het Dommelhof, waar de Eindergatloop in de Dommel stroomt.

Oh ja, voor wie nog nooit van de Eindergat gehoord heeft … ze noemen dat ook wel eens ‘het giftig beekske’.

Meer foto’s